Wina niemieckie

 Niemiecki przemysł winiarski jest jednym z najstarszych na świecie, a jego piwnice sięgają czasów rzymskich. Niemieckie wina cieszą się opinią win wysokiej jakości w przystępnych cenach, a szczególną popularność zyskały dzięki wykorzystaniu ich w kuchni niemieckiej.

W przeszłości Niemcy były jednym z głównych producentów wina na świecie, ale ze względu na problemy związane z uprawą winorośli i produkcją wina, produkcja spadła dramatycznie w XX wieku. Obecnie Niemcy są jednym z największych importerów wina na świecie.

Niemieckie wina można podzielić na pięć kategorii: białe, czerwone, musujące i słodkie. Wina białe są zwykle wytwarzane z winogron szczepu Riesling lub chardonnay i podaje się je schłodzone jako dodatek do owoców morza lub jako aperitif przed kolacją. Wina czerwone również produkuje się z winogron szczepu Riesling lub chardonnay, ale ich profil smakowy jest bardziej zbliżony do Bordeaux niż kwasowego Rieslinga – podaje się je w temperaturze pokojowej do potraw zawierających czerwone mięso. Wina musujące produkuje się z tych samych winogron, co wina białe, ale poddaje się je drugiemu procesowi fermentacji, w wyniku którego do butelki uwalniany jest dwutlenek węgla; podaje się je na zimno jako aperitif lub dodatek do deserów, np. lodów. Wina słodkie są produkowane z winogron szczepu Riesling lub chardonnay i nie podlegają drugiej fermentacji; podaje się je schłodzone do deserów, takich jak sernik lub szarlotka, po kolacji.